Menu Luk

10 ting du ikke skal frygte

Klumme i Lokalavisen

Når vi stikker hovedet ud af døren eller næsen frem, gør vi det med en vis grad af forbehold og frygt. Vi fortæller hinanden historier om, hvor galt det kan gå. Og at der er god grund til at frygte alt muligt. Jesus fortæller en anden historie. Han siger: Frygt ikke! Her er nogle bud på, hvad vi ikke skal frygte:

1. Fedt: Vægtvogtere får os til at frygte fedt og sukker, mere end noget andet. Lyt ikke til dem, eller lyt med måde, for et liv uden fedt er ualmindelig festfattigt, og et liv uden fest er dødens pølse.

2. Kedsomhed: ”Det er kun kedelige mennesker, der keder sig” – sådan sagde min mor til mig, da jeg var barn, men det er ikke rigtigt. At turde kede sig, er et udtryk for at vi tør vores eget selskab – både når det er godt, og når det er dårligt. Og hvordan skal vi ellers mærke os selv?

3. Ulve: Det er lige så sandsynligt at du og dine nærmeste bliver ramt i hovedet af en rumraket, som at I ender jeres dage som ulveføde. Det er ikke værd at bruge livet på at frygte alle mulige forfærdelige ting, som kunne ske – men som højest sandsynligt aldrig sker.

4. Nærhed: Det gør indimellem forbandet ondt at være tæt på et andet menneske, men det er uudholdeligt ensomt, ikke være tæt på nogen. Vi skal aldrig frygte nærheden, heller ikke når den kræver alt af os.

5. Nullermænd: Der er en tendens til at vi skal være totalt optimerede inden for alle områder: Familieliv, arbejdsliv, fritidsliv etc. Det kan vi ikke! Frygt ikke det uperfekte: Nullermænd, deller, dårlige vaner, mangel på motion, en utilfreds chef, færdigretter uden spelt. Vælg selv.

6.  Ærlighed: Der findes alle mulige gamle mundheld alá: ”Ærlighed betaler sig”, og med god grund. Det ægte, ærlige liv er ikke altid det nemmeste og indimellem kan vi frygte konsekvenserne af de ærlige valg vi bliver nødt til at træffe, men det er langt farligere at lade være.

7.  Fejl: Der er noget befriende menneskeligt ved fejl. Alligevel forsøger vi med vold og magt at undgå at lave dem. Altså fejl. Livet kan blive helt krampagtigt, hvis vi ikke tør at fejle engang imellem. Og tit lærer vi mere af ti fejl, end af en fuldtræffer.

8.  Bøn: Mange af os beder, måske også uden helt at kunne forklare hvorfor eller til hvem.  Måske er det bare så enkelt, at vi har brug for det, for at kunne være tilstede som mennesker. Brug for den ydmyghed det sætter os i, i forhold til livets Gud. Ikke af frygt, men af nødvendighed.

9. Forskellighed: Vi kan godt blive lidt skræmte af mennesker der er meget anderledes end os selv, men hvis vi møder andre mennesker med åbenhed og positive forventninger, i stedet for frygt, så vil vi oftest opleve mødet som en kæmpe gave og inspiration.

10. I morgen: Det er så nemt blive ramt af bekymringer/frygt for alt muligt og for fremtiden. Vi taler om det hele tiden: Terror, sygdom, finanskrise, klimaforandringer, vold etc. Der er meget vi kan frygte, men det æder os op at gøre det. Det er livsødelæggende – og det vi bør frygte mere end noget andet, er frygten selv.  Vi kan hjælpe hinanden til, at fortælle en anden historie. En historie om håb.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.